top of page

קורס סגולות

קלילות, מהירות, דייקנות, ריבוי, נראות ועקביות הם ערכים אותם מציין הסופר איטאלו קאלוינו בספרו ׳שיעורים אמריקאים: שש הצעות לאלף הבא׳ כמשמעותיים עבור הזמן בו אנו חיים.

 

סגולות היא סדנה מעשית בת שישה מפגשים העוסקת במימושים של  ערכים אלו בעולמות האמנות והעיצוב דרך פרקטיקות של אמניות מעצבות וחוקרות. את המפגשים ינחו עודד ובמן, טל אלפרשטיין, מעיין מוזס, מעיין אליקים, מור קדישזון, יעקב קאופמן ודנה פריבס. 

 

״ברצוני להקדיש את ההרצאות האלה לכמה ערכים או איכויות או סגולות ייחודיות של הספרות, הקרובים לליבי במיוחד, בניסיון למקם אותם במה שצפוי להיות האלף החדש.״ במילים האלה אמור היה לפתוח הסופר האיטלקי איטאלו קאלווינו את סדרת הרצאותיו באוניברסיטת הרווארד, שאליה הוזמן בשנת 1985. את ההרצאות לא העביר מעולם. הספר ׳שיעורים אמריקאים: שש הצעות לאלף הבא׳ מכנס את חמש ההרצאות שהספיק קאלווינו לכתוב לקראת נסיעתו, לצד כותרת להרצאה השישית. בספר, מציע הסופר שישה ערכים לכתיבה באלף הבא: קלילות, מהירות, דייקנות, נראות, ריבוי ועקביות.

הקורס מתקיים במסגרת התערוכה אקו עיצוב, שעוסקת בעיצוב איטלקי לאלף הזה ובה אנו מציינים בבית ליבלינג את שנת ה-100 להולדתו של איטאלו קאלווינו.

בעקבות המצב הקורס נדחה.
נעדכן כאן בקרוב על התאריכים החדשים.
 

הקורס בשיתוף איגוד האמנים

עלות 1000 ש״ח.

25% במסגרת יוקר המחייה

700 ש"ח לחברי איגוד האמנים

משתתפי הקורס יקבלו עותק של הספר.

הרשמה בלינק:
https://www.schoolofthecity.org/product-page/sgulot

 

—-


סילבוס

 

1. קלילות

עודד ובמן  

בסדנא אציע חיבור בין המהלך הספרותי שקלווינו מתאר כ"החסרת משקל" - לבין עולם העיצוב. נלמד יחד כיצד "מחסירים משקל" בעיצוב אובייקטים וכיצד מתבוננים על עיצוב באופן "קל". אציג פרקטיקות עיצוביות "קלילות" של מעצבים ושל חובבים ונשאל איך חומרי הגלם שאיתם הם עובדים קשורים לעמדה הקלווינית. נעשה זאת דרך פירוק מוצרים, שינוי מטרה, הוצאה מההקשר המקורי והרכבה מחדש. נראה כיצד אפשר להתייחס למוצר כחומר גלם וכהזמנה להחסרת משקל ולהבנה של מהות הקלילות בתכנון ועיצוב.

עודד ובמן - מעצב עצמאי ומרצה לעיצוב במכללת שנקר. בוגר המחלקה לעיצוב תעשייתי בשנקר (B.des) ותואר שני (M.A) בהצטיינות מהפקולטה לאמנויות באוניברסיטת תל אביב. מעצב ומייצר אבות טיפוס ואובייקטים בסדרות קטנות.

2. מהירות

טל אלפרשטיין ומעיין מוזס 

 

״כשהתעורר, הדינוזאור עדיין היה שם״, קוואלינו מצטט את מונטרוסו, ומראה לנו כיצד השפה היא איננה רק כלי להבעה של רעיון כי אם מעשה, דיבור, פעולה הנמתחת על גבי הזמן - פרפורמנס. 

בסדנה נשתמש בכלים של גופנו, בנשימה, בדופק, מיקוד, ריכוז, נכיר כיצד מעשים אלו הם מצע לאירוע פרפורמטיבי. ניצור אירועים קצרים העוסקים בקצב - קצב המחשבה, הדיבור, הכתיבה, ממהירים שכמעט ולא ניתן לראות אותם ועד ארוכים שאי אפשר לדעת מתי הם התחילו והאם יש להם סוף. נחשוב מהר יותר משאנחנו עושות, נכתוב לאט יותר משאנחנו מדברות ונדבר מהר יותר משאנחנו חושבות. נתרגל את פעולת הדיבור כפעולה פרפורמטיבית, נפרק את המילים ואת הזמן בו הן נאמרות, נעמוד על מפגש בין מילה לזמן, וכיצד המפגש של חומרים אלו הופך לרגע בלתי נשכח. 

טל אלפרשטיין היא אמנית פרפורמנס ווידאו. בעבודותיה מנסה להאט את הזמן הקולנועי על ידי השהיה והתעכבות ולשבש המהירות של הזמן הערוך ביעילות. בעלת BFA מהאקדמיה לאמנות ועיצוב בצלאל, וMA מבית הספר לקולנוע וטלוויזיה, אוניברסיטת תל-אביב. 

מעיין מוזס. אמנית פרפורמנס ווידאו העוסקת בתחום האמנות הציבורית. בעבודותיה מייצרת צורות חדשות לקיום מפגשים בעולם, בעזרת גוף, מחשבה וזמן. סיימה בהצטיינות את השני באמנות ציבורית ואסטרטגיות חדשות באמנות, באוניברסיטת הבאוהאוס בגרמניה, ובית הספר לתיאטרון חזותי בירושלים. 


3. דייקנות

מעיין אליקים 

כשמשהו מדויק הוא חי, הוא זורח, הוא מתממש. אין בו עודף ואין בו חוסר אך ורק ביחס לעצמו. הוא הוא. בשל יחסיות זו, דייקנות היא תהליך דינמי ומשתנה שאין לו סוף. על מנת להגיע לדיוק - של היצירה שלנו, של רעיון, של חומר, או של עצמנו, עלינו לפתח פרקטיקה מעמיקה של קשב. 

במהלך הסדנה ננסה להתקרב אל ההיגיון החמקמק של הדייקנות על ידי קריאה, דיון והתנסות מעשית באחת האמנויות הקלאסיות בתרבות היפנית לסידור פרחים הנקראת איקבנה. תרגום מילולי של המילה איקבנה הוא ״החייאת פרחים״, חיים במובן הביולוגי לא נוכל להעניק להם, אבל חיי נצח, במובן הרוחני, דרך היצירה כן. אם להשתמש בדימוי של קאלווינו מהמיתולוגיה המצרית, נחפש את הרגע שבו הנשמה של הפרח (והנשמה שלנו) תהיה שקולה לנוצה. דרך האיקבנה נתנסה בתהליך איתור המהות, בחיפוש אחר דיוק, וגם בחווית הזֹהַר.

מעיין אליקים הוא אמן רב-תחומי. מרצה במחלקה לאמנות בבצלאל אקדמיה לאמנות ועיצוב ירושלים, ובבית הספר לאמנות רב-תחומית בשנקר.

4.  ריבוי

יעקב קאופמן

שיחה משותפת עם המעצב יעקב קאופמן על תהליכי ריבוי ביצירה כאפשרות לעבודת סטודיו רציפה. דרך שיחה משותפת של שותפים ליצירה נבחן ערכים בעבודות השונות ואת  האפשרות לייצר ואריאציות כאופן פעולה המרחיב ומעשיר את העבודה ואת עבודת הסטודיו בכלל. נא להביא למפגש אובייקט תלת

 מימדי

יעקב קאופמן הוא מעצב תעשייתי.  פרופסור לעיצוב, מבכירי המעצבים בישראל. 


 

5. נראות

מור קדישזון 

 

"הדמיון הוא מקום שיורד לתוכו גשם" – כך פותח קאלווינו את הפרק המוקדש לסגולת הנראוּת.   מדוע קשורה הנראוּת לדמיון? מהו אותו עולם נראה המופיע בדמיוננו? האם הדמיון הוא רק שלנו, או שאנחנו חולקים אותו עם העולם?

בסדנה זו נתנסה באפשרות שיצירה היא שיתוף פעולה הדדי עם העולם. נשים בסוגריים את כל מה שאנחנו חושבים ששייך לתפיסתנו הסובייקטיבית ולסיפור האישי שלנו, ונתמסר בקשב עדין אך פראי לסיפור של העולם. דרך כתיבה, ציור והתבוננות, נפגוש את יצירתו ואת דמיונו של העולם – את המרקמים, את הצבעים את הצורות. נשקול את האפשרות שהרעיונות נמצאים כבר בדברים עצמם. שהדברים מדברים אלינו, אם רק נקשיב. שאנחנו חלק מאותה קהילה, שאנחנו חולקים רגשות ורעיונות משותפים. נסגור מטריות. נתן לגשם לשטוף. לדמיון להקשיב. ללב לראות. אולי אפילו נשיר בגשם. אולי נזכר ולו לרגע שהדמיון, כמו שמציע קאלווינו, "הוא התערות באמת של העולם".

מור קדישזון מתרגמת וחוקרת. מלמדת אקולוגיה עמוקה, מתעניינת בהשבת הקוסמולוגיה לחיי היומיום ובשמיים זרועי כוכבים. עורכת סדרת "אנימה מונדי" בבבל, סדרה שמבקשת להעניק קול לנשמת העולם ולהעמיק את שורשי מחשבת האקולוגיה העמוקה באזורנו.


 

6.  עקביות

דנה פריבס 

 ״הלוואי שהיתה אפשרית יצירה הנהגית מחוץ לגבולות העצמי, יצירה שתאפשר לנו לחרוג מזוית הראייה המוגבלת של האני האינדיבידואלי, לא רק כדי לחדור לתוך ישויות אינדיווידואליות אחרות הדומות לנו, אלא כדי לדובב את מה שאינו יכול לדבר, את הציפור הנוחתת על מרזב הגג, את העץ באביב, את האבן, את הבטון, את הפלסטיק…״

ואולי יצירה כזו אפשרית ויש כלים בנמצא שעדיין לא ניסינו. מה יקרה אם נניח את הידע שלנו בדיאגרמות שמושאלות מעולמות אחרים, ונתבונן דרכן? כמו במפת כוכבים ממנה ניתן לתאר גלקסיה חדשה, נשתמש בסכמטי ככלי פואטי, נשרטט דפוסים ותבניות המגלים מבנים באינסוף הפרטים והאפשרויות. 

נשתמש בכלים מוכנים, מיתוסים מקצועיים שנוצקו לתבניות בעולמות של חשיבה מערכתית, סיבוכיות ועיצוב, ונשתמש בהם מחדש, כנקודות מבט שונות המרכיבות מובן בסבך העובדות, האנשים והדברים המעסיקים כל אחד ואחת מאיתנו, כלומר עקביות.

 

דנה פריבס, מעצבת וחוקרת תהליכי שינוי ולמידה, מנהלת שותפה בצוות הירושלמי לעיצוב מדיניות, מפתחת תכניות מנהיגות במכון מנדל למנהיגות, מלמדת עיצוב שינוי וחשיבה מערכתית בתואר השני לעיצוב תעשייתי בבצלאל. 

צרו קשר

03-7431025

אידלסון 29, תל-אביב יפו

שעות פעילות / הכניסה חופשית

א עד ה בשעות 8:00-19:00

שישי 8:00-14:00

שבת 9:00-14:00

שיתוף פעולה ישראלי־גרמני

מינהל קהילה, תרבות וספורט / אגף התרבות והאמנויות

bottom of page